فراز و فرود یک رئیس جمهور؛ چرا کرملین از آتامبایف حمایت نکرد؟

به گزارش جام پارسی، بالا دریافت تنش بین رؤسای جمهور سابق و فعلی قرقیزستان شاید مهم ترین موضوع سیاسی سال 2019 در این کشور باشد.

فراز و فرود یک رئیس جمهور؛ چرا کرملین از آتامبایف حمایت نکرد؟

با همراهی تور عمان از نگین خاورمیانه مسقط و صلاله دیدن کنید و با زیبایی های خاورمیانه و فرهنگ شیخ نشین ها آشنا شوید .

به گزارش خبرنگار خبرنگاران در بیشکک، اختلافات شدید بین الماس بیک آتامبایف رئیس جمهور سابق قرقیزستان و سارانبای جین بک اف رئیس جمهور فعلی این کشور شاید مهم ترین موضوع سیاسی سال 2019 در این کشور باشد.

در قالب این تنش و جنگ اطلاعاتی، بازداشت مقامات ارشد دولتی، تجمع های اعتراضی و مقابله مسلحانه رخ داد و در ادامه منجر به تشدید بحران اجتماعی مربوط به اقدامات رحیم ماترایماف معاون سابق گمرک قرقیزستان شد.

با توجه به این تحولات، نارضایتی مردم این کشور نسبت به اقدامات دولت افزایش یافت و حتی درخواست های استعفای مقامات ارشد نیز مطرح می گردد.

در اینجا باید به آنالیز راستا آتامبایف پرداخت زیرا این سیاستمدار مشهور نتوانست حمایت لازم را چه در داخل کشور و چه خارج از کشور جذب کند.

آتامبایف پیش از رسیدن به پیروزیت در سیاست قرقیزستان تاجر بود و در دوران حکومت شوروی سابق در سمت های کلیدی در کارخانه های صنعتی قرار داشت.

پس از فروپاشی شوروی سابق، آتامبایف نماینده مجلس شد و در انتخابات ریاست جمهوری در سال 2000 توانست آراء زیادی را جمع کند اما پیروز نشد.

در ادامه، فعالیت های آتامبایف در انقلاب سال 2005 منجر به سرنگونی عسگر آقایف نخستین رئیس جمهور قرقیزستان شد.

در سال 2010 در قالب انقلاب دوم نقش آتامبایف نیز پررنگ بود و در سال 2011 در انتخابات ریاست جمهوری پیروز شد.

ریاست آتامبایف حتی با وجود بحران جدی مالی و اجتماعی پس از تحولات مذکور، باثبات بود.

پیوستن قرقیزستان به اتحادیه مالی اوراسیا نیز یکی از دستاوردهای مهم وی می باشد که به این کشور یاری های زیادی نموده و شرایط برای فعالیت مهاجرین کاری قرقیز در مسکو و دیگر شهرهای روسیه تسهیل شد.

اما از سوی دیگر برنامه های آتامبایف در زمینه مالی چندان پیروز نبودند چرا که در مدت ریاست جمهوری وی، تعداد شهروندان علاقه مند به رفتن خارج از کشور نه تنها کم نشد بلکه افزایش یافته بود.

علاوه بر این آتامبایف در انتها ریاستش به چالش با رسانه ها پرداخت و حمایت جنبش های سیاسی و اجتماعی محلی را از دست داد.

همچنین در مدت ریاست آتامبایف، قرقیزستان به سمت تقویت روابط با روسیه حرکت کرد و بیشکک علاوه بر پیوستن به اتحادیه مالی اوراسیا از پروسه های همگرایی در قالب سازمان پیمان امنیت جمعی را حمایت کرد و پایگاه نظامی آمریکا در قلمروی قرقیزها تعطیل شد.

بدهی خارجی قرقیزستان به دولت چین به طور قابل توجهی افزایش یافت.

حمله دیپلماتیک آتامبایف به نورسلطان نظربایف رئیس جمهور سابق قزاقستان روابط 2 کشور را خدشه دار نموده و ملاقات نظربایف با اموربیک بابان اف سیاستمدار اپوزیسیونی قرقیز در آستانه برگزاری انتخابات ریاست جمهوری دلیل اصلی انتقاد از طرف آتامبایف شده بود.

باید گفت جین بیک اف، جانشین آتامبایف بود در حالی که بابان اف رقیب اصلی وی در انتخابات سال 2017 بود که به این دلیل ملاقات وی با نظربایف منجر به واکنش شدید آتامبایف شد.

حتی با وجود تمام درگیری های سیاسی در ماه نوامبر سال 2017 جین بیک اف رئیس جمهور قرقیزستان شد اما بلافاصله اطلاعات درباره وجود اختلافات جدی بین رئیس جمهور سابق و فعلی در رسانه های محلی منتشر شد و در سال 2018 خود اتامبایف این پیغام ها را تأیید کرد.

جین بیک اف تمام هواداران آتامبایف از جمله ساپار عیسی کاف نخست وزیر سابق، الغبیک ابراهیم اف شهردار سابق بیشکک، کوبانیچبک کولمات اف رئیس سابق گمرک و دیگر مقامات ارشد را بازداشت و برای آنان پرونده های قضایی مربوط به فساد تشکیل شد.

در ماه آگوست امسال درگیری مسلحانه بین هواداران آتامبایف و مقامات کمیته امنیت ملی در روستای کایتاش رخ داد و در نتیجه آن رئیس جمهور سابق تسلیم شد و در حال حاضر در زندان است.

شاید خستگی مردم از 2 انقلاب رنگی و اقدامات آتامبایف در انتها ریاستش دلیل اصلی دور شدن مردم از این سیاستمدار شده و به این دلیل مردم از وی حمایت نکردند.

آتامبایف همچنین حمایت خارج از کشور را نیز دریافت نکرد. ملاقات وی با ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه در تاریخ 24 ژوئن سال 2019 نتایج مثبتی به بار نیاورد و کرملین تصمیم گرفت در امور داخلی بیشکک دخالت نکند.

پس از این ملاقات پوتین توضیح داد: قرقیزستان نیازمند ثبات سیاسی است و مردم باید از رئیس جمهور فعلی حمایت نمایند و من این پیغام را به آتامبایف هم منتقل کردم.

کرملین درک می کرد که حمایت از آتامبایف منجر به وقوع درگیری با دولت قرقیزستان خواهد شد و بیشکک به سمت همکاری با آمریکا حرکت می نماید.

علاوه بر این پوتین با علم به وجود اختلاف بین آتامبایف و نظربایف، می دانست که در صورت حمایت از آتامبایف، روابط دوجانبه روسیه و قزاقستان خراب می گردد.

انتهای پیغام/ح

منبع: خبرگزاری فارس
انتشار: 15 بهمن 1398 بروزرسانی: 5 مهر 1399 گردآورنده: jameparsi.ir شناسه مطلب: 288

به "فراز و فرود یک رئیس جمهور؛ چرا کرملین از آتامبایف حمایت نکرد؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "فراز و فرود یک رئیس جمهور؛ چرا کرملین از آتامبایف حمایت نکرد؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید