اهمیت وعده سحری در ماه رمضان ، توصیه هایی برای نوجوانان روزه دار ، بلافاصله پس از سحری نخوابید
به گزارش جام پارسی، رییس گروه تغذیه و دارویی معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با تاکید بر اهمیت خوردن وعده سحری، گفت: پیروی از یک برنامه غذایی صحیح در ماه مبارک رمضان از اهمیت خاصی برخوردار است که می تواند موجب اصلاح عادات غذایی نادرست گردد.
به گزارش خبرنگاران، فرشته برتری، گفت: درماه مبارک رمضان باید تعادل و تنوع را در برنامه غذایی روزانه رعایت کرد. برای تقویت سیستم ایمنی بدن باید از همه گروه های غذایی شامل نان و غلات، شیر و لبنیات کم چرب، سبزی ها، میوه ها، انواع گوشت، حبوبات، تخم مرغ به مقدار کافی و مناسب استفاده کرد.
وی با یادآوری ضرورت کنترل مقدار غذای مصرفی در ماه مبارک رمضان، تاکید نمود: در صورتی که فرد روزه دار وزن مناسب دارد باید با تغذیه مناسب در این ماه پربرکت وزن خود را ثابت نگه دارد و در صورت داشتن اضافه وزن نیز می تواند با کم کردن دریافت انرژی به کاهش وزن خود یاری کند.
برتری اعلام نمود: روزه داری برای بزرگسالان سالم می تواند ایمن باشد اما افراد مبتلا به بیماری هایی از قبیل دیابت، فشار خون و ... قبل از روزه گرفتن باید با پزشک خود مشورت نمایند.
وی با اشاره به نقش مهم وعده سحری در روزه داری، گفت: روزه گرفتن بدون صرف وعده سحری برای تمام گروه های سنی بویژه نوجوانان و جوانان می تواند با عوارض زیادی همراه باشد.
وی تاکید نمود: به هیچ وجه نباید این وعده مهم را حذف کرد چون نخوردن سحری موجب سردرد، دردهای عضلانی، کاهش کارایی بدن در طول روز، خستگی و بی حوصلگی و افت سریع قند خون و سرگیجه می گردد.
رییس گروه تغذیه معاونت بهداشتی به افرادی که در طول روز فعالیت بیشتری دارند، توصیه کرد: برای حفظ کارایی و جلوگیری از کم آبی بدن، ضعف و خستگی در وعده سحری از غذاهای حاوی مواد مغذی استفاه نمایند.
او در عین حال از روزه دارن خواست از پرخوری در هنگام سحر خودداری نمایند چون نه تنها از احساس گرسنگی جلوگیری نمی نماید بلکه فشار زیادی را به معده و دستگاه گوارش وارد می نماید و موجب تشنگی، سوءهاضمه، درد و نفخ معده می گردد.
این کارشناس تغذیه خوردن غذاهای چرب و شور، انواع آجیل، تنقلات شور، کنسرو و فست فودها در وعده افطار یا سحر را از عواملی برشمرد که باعث تشنگی و تضعیف سیستم ایمنی می گردد.
به گفته وی مصرف غذاهای خشک و پر ادویه در وعده سحر باعث عطش زیاد و ترش کردن (ریفلاکس) در طول روز می گردد.
وی مصرف شیرینی ها، غذاهای شور و پرچرب و نوشیدنی هایی مانند دوغ شور را موجب تشنگی در روز بیان کرد و اضافه نمود: به جای این مواد، سبزی های تازه مانند سبزی خوردن، سالاد، ماست و خیار همراه با کشمش و گردو، لبنیات کم چرب و دوغ کم نمک خانگی مصرف کنید.
به گفته این کارشناس تغذیه مصرف شیر به همراه نان، خرما یا شیربرنج گزینه مناسبی برای وعده سحری بویژه در نوجوانان است.
برتری با اشاره به علاقه به مصرف غذاهای پر پروتیین مثل کباب، جوجه کباب و غذاهای خشک و پرروغن مثل کتلت در وعده سحر، گفت: این قبیل غذاها و غذاهای چرب مثل کله پاچه گزینه های مناسبی برای مصرف وعده سحری نیستند چون موجب احساس تشنگی و خشکی دهان در طول روز می شوند.
به گفته وی انواع پلوهای مخلوط با کمی حبوبات و سبزی ها به همراه کمی مرغ یا گوشت یا انواع چلو خورش های کم چرب مثل کرفس و آلواسفناج وعده های مناسب تری برای وعده سحر است.
رییس گروه تغذیه و دارویی معاونت بهداشت در یک توصیه کلی، انواع پلو و خورش در حجم کم را برای افرادی که فعالیت بدنی بیشتری در طول روز دارند و غذاهای سبک تر شبیه وعده صبحانه را برای افرادی که در طول روز فعالیت بدنی کمتری دارند به عنوان وعده سحری مناسب بیان کرد.
وی یادآوری کرد به منظور تامین ریزمغذی ها بهتر است مقادیر مناسبی از میوه ها، سبزی ها و لبنیات کم چرب در وعده سحری مصرف گردد.
او نوشیدن چای پررنگ در وعده سحر را به علت افزایش دفع ادرار، یکی از عوامل کم آبی و تشنگی در روزه داران بیان کرد و گفت: روزه دارن بهتر است از آب جوش ولرم و یا چای رقیق همراه با میوه های خشک مانند خرما، کشمش و توت خشک استفاده نمایند.
وی بعلاوه تاکید نمود که بلافاصله پس از سحری نباید خوابید چون باعث مسائل گوارشی می گردد.
برتری بعلاوه به والدین توصیه کرد: به نوجوانانی که روزه می گیرند به علت گذراندن دوران رشد بیشتر توجه کنید.
بنابر اعلام روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی وی با اشاره به علاقه نوجوانان به خوردن انواع مواد غذایی کم ارزش از والدین خواست مراقب باشند در این ایام از مصرف این مواد غذایی که فقط پرنماینده معده هستند خودداری گردد و حتما در وعده های سحر و افطار نوجوانان روزه دار گروه غذایی شیر و لبنیات به مقدار کافی گنجانده گردد.
منبع: همشهری آنلاین