7 دلیل اصلی خارش پوست سر و راه درمان آن ها

به گزارش جام پارسی، علت خارش سر می تواند عوامل مختلفی باشد اما مشخصا نشان دهنده شرایط ناسالم پوست کف سر شماست. بدن با ایجاد این علائم آزاردهنده به شما می گوید نقطه ای از بدن به مشکل بر خورده است، احتیاج به یاری دارد و باید سریع تر برای حل آن اقدام کنید. زمانی که خارش سر رخ داده، یعنی تعادلش به هم خورده است و باید در پی علت آن گشت. برای خارش سر می توان دلایل مختلفی پیدا کرد. برای بعضی افراد خارش در تمام کف سر و برای بعضی دیگر تنها در قسمت هایی از جمجمه ایجاد می گردد. برای درمان خارش سر باید در پی علت خارش پوست سر بگردید تا بتوانید درمان مؤثر و ثابت شده ای را برای حل آن بیابید. قبل از هر چیز ضروری است تفاوت شوره سر و خشکی پوست سر را بدانید نوع پوست سر خود را بشناسید، علائم ثانویه را شناسایی کنید و ریسک های احتمالی را در مراقبت روزانه خود مد نظر قرار دهید. ساده ترین و مطمئن ترین روش برای درمان خارش سر این است که به متخصص پوست و مو مراجعه کنید.

7 دلیل اصلی خارش پوست سر و راه درمان آن ها

7 علت خارش سر

1. شوره سر یا درماتیت شوره ای

شوره مو یکی از رایج ترین مسائل سر برای ایجاد خارش های احتمالی است. اگر علت خارش سر شما شوره است، باید بدانید که روش های مختلفی برای درمان شوره سر در پیش رویتان واقع شده است. بسیاری از محصولات درون بازار برای حل مشکل شوره موی سر فراوری می شوند تا بتوانند علائم را از بین ببرند.

شوره سر که در واقع به نام بیماری درماتیت شوره ای یا سبوره ای شناخته می شود، در اثر رشد بیش از حد میکروب مالاسزیا به وجود می آید. پوسته سر در حالت طبیعی محل رشد این میکروب است ولی زمانی که شوره اتفاق می افتد، جمعیت میکروب مالاسزیا غیر قابل کنترل می شود. شوره سر یکی از علائم رایج در پوسته سر چرب است. پس اگر پوسته سر شما خشک ولی پوسته پوسته است، علت خارش سر شما شوره نخواهد بود. باید این نکته هم ذکر کرد که به این علت گفته می شود پوسته سر چرب علت شوره است که میکروب مالاسزیا در محیط روغنی رشد پیدا می نمایند. شوره سر می تواند همه ناحیه های چرب پوست که دارای فولیکول مو هستند را تحت تأثیر قرار دهد. حتی ممکن است شوره ابرو یا شوره روی پوست صورت هم دیده شود. در بعضی موارد شوره سر و ریزش مو جدایی ناپذیر هستند.

برای درمان شوره سر از شامپوی ضد شوره بهره ببرید که حاوی سلنیوم و زینک است و می تواند به کنترل میکروب یاری کند. اگر شوره سر بسیار حاد باشد، از شامپوهای قوی ضد قارچی، کرم، لوسیون و فوم هایی استفاده می شود که چربی سطح پوست را هم کنترل کند.

2. پسوریازیس یکی از علت های خارش سر است

پسوریازیس یک بیماری خود ایمنی است که سبب ایجاد لکه های متورم، قرمز و ملتهب روی سطح پوست می شود. این بیماری واگیردار نیست و از فرد دیگری منتقل نمی شود. برای درمان عارضه پوستی پسوریازیس سر از شامپوهای مخصوص بهره ببرید که دارای زغال سنگ و اسید سالیسیلیک هستند. ولی قبل از هر اقدامی به پزشک متخصص مراجعه کنید.

3. درماتیت تماسی یا حساسیت پوستی

اگر پوست حساس دارید و بدنتان نسبت به محصولات مختلف پوست و مو عکس العمل های غیرمعمولی نشان می دهد، اگر نسبت به مواد خوراکی آلرژی دارید و دچار بیماری آسم هستید، خارش پوست سرتان می تواند علت درماتیت تماسی باشد. بعضی از انواع پوسته سر به صورت طبیعی حساس تر از باقی افراد هستند. در بسیاری از محصولات مانند شامپو، اسپری مو یا انواع حالت دهنده ها موادی به کار برده شده اند که می توانند به عنوان ماده حساسیت زا عمل نمایند. داشتن رایحه و عصاره های مختلف در این محصولات هم یکی از دلایل اصلی حساسیت است.

ذرات و مواد حساسیت زا و آزاردهنده سریع جذب پوست می شوند و روی سطح پوست باقی می مانند و سیستم ایمنی بدن را تحت تأثیر قرار می دهند. با ایجاد التهاب و به کار افتادن سیستم ایمنی، سلول های پوستی سعی می نمایند با این ماده مهاجم مبارزه نمایند و آن را از بین ببرند و آنچه باقی می ماند، خارش سر و به جا ماندن لکه های قرمز روی پوست سر است.

حتی ممکن است با وجود اینکه هیچ تغییری در محصولات مراقبتی روزانه شما ایجاد نشده باشد هم، حساسیت پوستی به صورت ناگهانی خود را بروز دهد. در این حالت ماده حساسیت زا به مرور زمان روی پوست عمل نموده و آلرژی را به وجود آورده است. حتی شامپویی که سال ها مورد استفاده تان قرار گرفته، می تواند به عنوان ماده حساسیت زا ظاهر شود و علت خارش سرتان را بر عهده بگیرد.

درحالی که درماتیت تماسی موجب حساسیت و خشکی پوست سر می شود، بیماری درماتیت شوره ای موجب چربی کف سر و ایجاد پوسته های خشک سفید رنگ می شود و به شکل شوره خود را بروز می نماید.

4. عفونت قارچی کچلی از علت های خارش سر است

از این نام نترسید! این قارچ سر طرحی مشابه کرم های حلقوی دارد و علائمی مانند قرمزی پوست و خارش سر باقی می گذارد.اگر علت خارش سر شما این عفونت قارچی کچلی مانند شوره ظاهر می شود و عامل اصلی آن قارچی به نام Trichophyton rubrum است. این بیماری مسری و واگیردار است، پس اگر در تماس با فردی قرار بگیرید که به این عفونت مبتلاست، احتمال خارش سر و آغاز عفونت قارچی در شما هم وجود خواهد داشت. اگر این بیماری قارچی را درمان نکنید، باعث ریزش مو می شود. این قارچ فقط روی سطح پوست سر شما فعالیت نمی نماید، بلکه در عمق فولیکول مو هم فعال است. اگر در خصوص داشتن کچلی مو مشکوک هستید، سریعاً برای ویزیت به متخصص پوست و مو مراجعه کنید.

برای درمان قارچ سر باید از محصولات و داروهای دارای فرمولاسیون ضد قارچی استفاده شود. بعلاوه ممکن است داروهای خوراکی هم با توجه به شدت عفونت قارچی به وسیله پزشک تجویز شود.

5. شپش سر

افسانه های مختلفی در خصوص شپش مو وجود دارد: شپش سر فقط در موهای کثیف زندگی می نماید، شپش مو می تواند بپرد، شپش سر موهای بلند را ترجیح می دهد. ولی این جمله ها حقیقت ندارد! پس شپش چگونه به وجود می آید؟ تنها در یک صورت است که احتمال وجود شپش سر بیشتر می شود و آن هم دانستن این نکته است که تا چه مقدار سر خود را در تماس با سر افراد دیگر قرار می دهید؟ برای بچه ها پاسخ تعیین است چون بی اغراق این کار را به دفعات بیشتری انجام می دهند و شپش سر بچه ها یکی از شایع ترین نوع شپش سر است. در حقیقت روش انتقال شپش سر به وسیله تماس سر با سر فرد دیگر است. اگر سرتان خارش دارد ولی پوسته خشکی ندارید، شوره نمی زنید و پوسته هایی را لابه لای موهایتان نمی بینید، مشکوک به شپش سر هستید.

شپش چیست؟ شپش حشره کوچکی است که در استتار کردن خود بی رقیب است. یک شپش بالغ به مقدار 2-3 میلی متر است و تخم شپش که به وسیله حشره ماده خارج می شوند، در بین موها مخفی می شود.

شپش مو مانند هر موجود زنده دیگری احتیاج به تغذیه دارد. این حشرات مواد غذایی مورد احتیاج خود را از خون شما به دست می آورند. شپش سر، نیش خود را درون پوست سر فرو می نماید، خون را از درون رگ ها می مکد و بزاق خود را تزریق می نماید. خارش پوست سر که در اثر شپش مو به وجود آمده باشد به علت عکس العمل پوست سر به بزاق ترشح شده این حشرات موذی است. برای درمان شپش سریع اقدام کنید و به پزشک متخصص حقیقت را بگویید. اغلب به توصیه پزشک برای درمان شپش سر باید از شامپوهای حشره کش استفاده شود، هر شامپوی ضد شپش فرمولاسیون خاص خود را دارد که نسبت به شرایط بدن و نوع پوست تجویز می شود.

6. خارش سر به علت استفاده بیش از حد از محصولات آرایشی

مانند که می تواند به علت مواد آلرژی زای موجود در محصولات آرایشی ایجاد شود، ماسک مو یا ژل حالت دهنده شما هم می تواند علت خارش سر شما باشد. تحقیقات نشان داده است که استفاده بیش از حد از مواد آرایشی باعث خارش پوست سر می شود. ممکن است در ابتدای آغاز مصرف این محصولات زیبایی، مو براق و نرم شود ولی همین طور که پیش می روید و مرتب از آنها استفاده می کنید، مواد شیمیایی که به درستی هم شسته نمی شوند، موجب ریزش مو، خشکی و خارش پوست سر می گردند. بعلاوه در پی استفاده بیش از حد از شامپو و نرم نماینده های مو حساسیت های تماسی هم افزایش پیدا می نماید. هیچ تضمینی نیست که شامپوی مخصوص شما برای همواره مسئله ای ایجاد نکند، همان طور که پیش از این گفتیم بعضی از آلرژن ها به مرور زمان حساسیت را بروز می دهند.

با شستشوی مداوم مو و استفاده زیاد از محصولات زیبایی و آرایشی، پوست طبیعی سر آسیب می بیند و اسیدیته آن به هم می ریزد. همان طور که هر روزه سلول های پوست صورت ترمیم پیدا می نمایند، پوست سر هم همین روند را انجام می دهد. اگر ماده سیلیکونی که در بسیاری از مواد آرایشی و بهداشتی وجود دارد روی کف سر بنشیند، چرخه رشد و ترمیم سلول های پوسته سر را مختل می نماید و موجب آسیب آن می شود. این مواد موجب خشکی پوست سر، قرمزی و خارش هم می شوند.

7. خشکی پوست سر

اگر پوست سر شما به صورت طبیعی خشک است، خارش سر می تواند از اصلی ترین علائم آن باشد. همان طور که پوست خشک بدن، صورت و دست موجب خارش می شود، خشکی پوست سر هم خارش به همراه دارد. زمانی که پوست سرتان آب رسانی شود و رطوبت کافی را دریافت کند، این مشکل هم بر طرف می شود. پوست خشک حساس تر است، در برابر مواد حساسیت زا زودتر ملتهب می شود و واکنش نشان می دهد و البته به همان نسبت هم قادر نیست در برابر این مواد مبارزه و مقاومت کند. اگر برای درمان خشکی سر زودتر دست به کار نشوید، پوست سر خشک تر و خشک تر می شود، خارش بیشتر اذیت تان می نماید و پوسته های ریز روی سر مشاهده می شود. پس یکی از روش های درمان پوسته پوسته شدن سر درمان خشکی آن است.

توصیه می کنیم قبل از اقدام به درمان خانگی شپش سر با حنا یا درمان شپش با روغن زیتون یا سرکه، یا هر روش خانگی دیگر حتما با پزشک متخصص پوست مشورت کنید. تشخیص علت و درمان خارش سر را به عهده پزشک خود بگذارید.

منبع: دیجیکالا مگ
انتشار: 29 فروردین 1404 بروزرسانی: 29 فروردین 1404 گردآورنده: jameparsi.ir شناسه مطلب: 2076

به "7 دلیل اصلی خارش پوست سر و راه درمان آن ها" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "7 دلیل اصلی خارش پوست سر و راه درمان آن ها"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید