کویر خارتوران؛ به آفریقای ایران خوش آمدید

به گزارش جام پارسی، روزنامه هفت صبح: کویر خارتوران به آفریقای ایران معروف است که سالانه گردشگران زیادی را به خود جذب می نماید. شن های روان و پوشش گیاهی خاص از چشم انداز های بی نظیر این منطقه است.

کویر خارتوران؛ به آفریقای ایران خوش آمدید

سفر به کویر می تواند یک ماجراجویی تمام عیار، لذت بخش و پر از آرامش باشد یا به راحتی به یک خاطره فراموش نشدنی تبدیل گردد.

کویر خارتوران یکی از همین مناطق است که از آن به آفریقای ایران یاد می گردد. از آن دست جا هایی است که سفر کردن به آن هم لذت کویرنوردی را برایتان دارد و هم لذت بازدید از حیات وحشی که در هیچ کجای ایران یافت نمی گردد.

منطقه حفاظت شده خارتوران، منطقه ای بسیار مناسب برای یک سفر کوتاه و مالی به خصوص در فصول سرد سال بوده که در این سفر می توان نوع خاصی از کویر، شن های روان، پوشش گیاهی، حیوانات نادر، چشم انداز های بی نظیر و روستا های کویری بسیار زیبا را با فرهنگ خاص و اهالی خونگرم از نزدیک مشاهده کرد.

خارتوران کجاست؟

پارک ملی توران در قسمت شرقی استان سمنان و در جنوب شرقی شهرستان شاهرود واقع شده است و قسمت کوچکی از بخش شرقی آن در سبزوار استان خراسان رضوی قرار گرفته است. برای اقامت در این منطقه می توانید در خانه های مردم محلی در روستا های این منطقه ساکن شوید، همچنین در این محدوده اقامتگاه بوم گردی نیز ایجاد شده که مسافران می توانند در اکوکمپ این منطقه اقامت نمایند.

روستای رضاآباد دروازه ورود به این کویر به شمار می آید که اغلب گردشگران آنجا را برای اقامت انتخاب می نمایند. این روز ها با اضافه شدن هزینه ها، یک شب ماندن در رضاآباد با تمام مواردی که بیان شد، کمتر از 100 هزار تومان درمی آید.

یعنی یک خانواده سه نفره برای 24 ساعت ماندن در رضاآباد به همراه سفر به عمق کویر و رمل های جادویی، دیدن ستارگان دشت کویر، اسکان، ناهار، شام و صبحانه، مبلغی نزدیک به 300 هزار تومان پرداخت می نمایند که بسیار ناچیز است چرا که این 300 هزار تومان، هزینه یک ناهار در شهر های بزرگ خواهد بود.

آفریقایی درون ایران

خارتوران را آفریقای ایران نامیده اند چرا که از نواحی پست آن گرفته تا کوه هایش، حیات وحش گسترده و نادری همانند آهو و گربه پالاس، پرندگانی مانند هوبره، زاغ بور و سار گپه و خزندگانی همچون بزمچه، مار جعفری، مار شاخدار ایرانی و ... را در خود جای داده، اما شاهکار حیات وحش این منطقه به خاطر حضور یوزپلنگ آسیایی و گورخر ایرانی است.

یوزپلنگ آسیایی، زیرگونه به شدت در حال انقراضی است که کمتر از 100 قلاده از آن در دنیا باقی مانده و اکنون تنها در ایران یافت می گردد و یکی از زیستگاه های اصلی آن، خارتوران است. گورخر ایرانی هم که در این منطقه زیست می نماید، گونه در معرض انقراض دیگری است که نخودی رنگ است و برخلاف آنچه ما از گورخر در ذهن داریم، راه راه نیست.

مجموع این ویژگی ها خارتوران را به یکی از مهم ترین مناطق دنیا برای گردشگران دوستدار تماشای حیات وحش تبدیل نموده است.

درست است که رفتن به کویر همواره هیجان انگیز و پر از چالش است، اما گاهی برخی جا ها به جز خاصیت کویری بودن چند گزینه و پیشنهاد خوب دیگر هم برایتان دارد.

خارتوران دومین منطقه حفاظت شده در ایران است که گونه های نادر گیاهی و جانوری را در خود جای داده است. این منطقه بزرگ ترین ذخیره گاه زیست کره در ایران و بعد از سرنگی تانزانیا دومین منطقه بیوسفر در دنیا است.

صنایع دستی منطقه

اگرچه رفتن به خارتوران بیشتر برای لذت بردن از کویر و حیات بی نظیر آن است و قدم زدن روی بلندترین تپه های ماسه ای ایران، بدون خار و خاشاک و سنگریزه، با پای برهنه و تماشای منطقه کویری و طلوع و غروب خورشید از فراز تپه ها بسیار لذت بخش است و می تواند ساعت ها وقت گردشگران را پر کند، اما در کنار این ها آشنایی با زندگی مردم بومی منطقه و صنایع دستی آن ها لطف دیگری دارد.

یافته هایی پر نقش و نگار از جمله انواع گلیم ساده و نقش برجسته توبره، قالی، پشتی، سفره آردی و ... که الهام گرفته از طبیعت پیرامون مردم منطقه بوده و توسط زنان روستای اطراف خارتوران بافته می گردد.

اقامت در خارتوران

همان طور که گفته شد خارتوران در 140 کیلومتری جنوب شرقی شاهرود و در راستا جاده تهران - مشهد واقع شده. بنابراین برای اقامت در این منطقه، گزینه های مختلفی وجود دارد. علاوه بر اینکه خانه های مردم محلی در روستا های این منطقه پذیرای مسافران هستند، در این محدوده اقامتگاه بوم گردی نیز ایجاد شده که مسافران می توانند در اکوکمپ این منطقه اقامت نمایند.

منبع: برترین ها
انتشار: 24 دی 1398 بروزرسانی: 5 مهر 1399 گردآورنده: jameparsi.ir شناسه مطلب: 231

به "کویر خارتوران؛ به آفریقای ایران خوش آمدید" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "کویر خارتوران؛ به آفریقای ایران خوش آمدید"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید