نشست شورای امنیت نشان شکست سیاست فشار حداکثری بود
به گزارش جام پارسی، خبرنگاران - گروه بین الملل: هفته گذشته برایان هوک نماینده ویژه رئیس جمهور آمریکا در امور ایران و رئیس گروه اقدام ایران در وزارت خارجه این کشور، از استعفای خود از این سمت خبر داد.
روزنامه واشنگتن پست اما بامداد جمعه به نقل از یک مقام ارشد سابق در دولت آمریکا نوشت از هوک خواسته شد که استعفا دهد تا مسئولیت شکست استراتژی واشنگتن علیه ایران، بر دوش وی بیافتد.
برایان هوک یکی از معدود مقام های آمریکایی است که از خانه تکانی های دستگاه سیاست خارجی آمریکا در امان مانده و بعد از اخراج رکس تیلرسون از سمت وزیر خارجه آمریکا سمتش را حفظ کرده بود. هوک، موضع گیری های بسیار تند و افراطی علیه ایران اتخاذ کرده و برای نمونه خواستار تمدید تحریم تسلیحاتی ایران بود اما از ضرورت گفت وگوی مستقیم با تهران نیز سخن می گفت. اما به راستی دلیل واقعی استعفا وی چه بود؟
جهت پاسخ به این سوال خبرنگاران گفتگویی با پل پیلار رئیس سابق بخش تحلیل عملیات سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) انجام داده که در ادامه می آید.
لازم به ذکر است که پل پیلار از اساتید دانشگاه جرج تاون آمریکا است و تا به امروز مسئولیت های متعددی را بر عهده داشته که از جمله آنها می توان به ریاست واحد تحلیل عملیات های سیا در شرق نزدیک، خلیج فارس و جنوب آسیا اشاره کرد. پیلار همچنین سابقه حضور در شورای اطلاعات ملی آمریکا را به عنوان یکی از اعضای اصلی این شورا در کارنامه فعالیت خود دارد.
* برایان هوک کننده ویژه ایالات متحده آمریکا در امور ایران، به نیویورک تایمز گفت استعفا خواهد داد و این تصمیم وی توسط مایک پومپئو، وزیر امور خارجه آمریکا نیز تأیید شد. به نظر شما دلیل اصلی استعفای وی چیست؟
هوک مجبور شد استعفا دهد. او می تواند به علت عدم موفقیت سیاست فشار حدبیشتری دولت ترامپ بر ایران قربانی شود. این سیاست از هر جهت با شکست مواجهه شده است. جلسه شورای امنیت نشان این موضوع بود.
*برایان هوک یکی از پیشگامان سیاست فشار حدبیشتری علیه ایران به رهبری مایک پومپئو، وزیر امور خارجه ایالات متحده بود. آیا استعفای وی نشانه اذعان دولت ترامپ مبنی بر عدم موفقیت این سیاست است؟
دولت آمریکا هرگز شکست را تصدیق نمی کند، گذشته از اینکه این کار را با برکناری هوک انجام دهد. شرایط رسمی دولت با این موضع ادامه خواهد یافت. واشنگتن معتقد است اگر سیاست فشار حدبیشتری به اندازه کافی طولانی باشد، ایران پایان سیاستهای خود را تغییر خواهد داد و در جدول مذاکره امتیازاتی خواهد گرفت.
* الیوت آبرامز، فرستاده ویژه دولت ترامپ در ونزوئلا قرار است جایگزین برایان هوک شود. آبرامز رادیکال تر از هوک بوده و کودتا علیه دولت مادورو در ونزوئلا را برنامه ریزی کرد. معنای این انتخاب چیست؟
انتصاب آبرامز به این معنی است که کارزار فشار همچنان ادامه خواهد یافت. این نشان دهنده تغییر جهت سیاست دولت در مورد ایران نیست. آبرامز مسئولیت های خود را در مورد ونزوئلا ادامه خواهد داد و این نشان می دهد که هیچ ابتکار عمل جدیدی در مورد ایران در دست نیست.
انتخاب آبرامز رویکردی ساده از حکومت های تحت فشار که دولت ترامپ آنها را دوست ندارد نشان می دهد حتی اگر - تا به امروز با ونزوئلا - نتیجه مثبتی حاصل نشده باشد.
*به نظر می رسد ترامپ این تصمیم را برای تقویت کارنامه خود گرفته و آرا کسانی که می خواهند فشارها را بر ایران تشدید کنند به دست آورد و به آنها نشان دهد که وی همچنان سیاست خود را برای تشدید فشار بر ایران ادامه می دهد. ارزیابی شما چیست؟
مطمئناً ترامپ و مشاوران سیاسی او از رویکرد فشار بر ایران حمایت می کنند چیزی که پایگاه او می خواهد بشنود و عموماً در سیاست های آمریکا، اتخاذ رویکرد نرم به سمت ایران آرای لازم را کسب نمی کند. با این حال، بیشتر رأی دهندگان توجه کم دارند یا اصلاً توجه نمی کنند به اینکه آیا هوک یا آبرامز یا شخص دیگری کننده آمریکا در امور ایران است.
*به نظر شما سیاست ترامپ علیه ایران در دو ماه باقی مانده چیست؟ آیا اقدام تحریک آمیز علیه ایران انجام خواهد داد؟
به احتمال زیاد ما موارد مشابهی را شاهد خواهیم بود. با این وجود این احتمال وجود دارد که ترامپ با ترس از دست دادن انتخابات، به نوعی از رویارویی مسلحانه با ایران به عنوان نوعی بحران که عموماً شهروندان را به سمت پرچم ملی سوق می دهد و از رهبر ملی با وجود اختلافات سیاسی پشتیبانی می کند، استقبال کند. ما می دانیم که این ایده قبلاً از سوی ترامپ مطرح شده است زیرا او گفت که رئیس جمهور اوباما ممکن است همین اقدام را انجام دهد وقتی اوباما برای انتخاب مجدد نامزد شد.
منبع: خبرگزاری مهر