قند ها، کلید ورود ویروس ها به سلول
به گزارش جام پارسی، قند فقط یک ماده خوردنی نیست؛ بلکه یکی از طبیعی ترین مولکول ها است و همه سلول های بدن با یک لایه ضخیم قند پوشیده شده اند که از آن ها در برابر حملات باکتری ها و ویروس ها محافظت می نماید.
پژوهشگران دانمارکی در آنالیز جدید خود دریافته اند که قند های اطراف سلول ها، به ویروس ها و باکتری ها یاری می نمایند تا به سلول ها وارد شوند.
قند فقط یک ماده خوردنی نیست؛ بلکه یکی از طبیعی ترین مولکول ها است و همه سلول های بدن با یک لایه ضخیم قند پوشیده شده اند که از آن ها در برابر حملات باکتری ها و ویروس ها محافظت می نماید. در واقع، حدود 80 درصد ویروس ها و باکتری ها، به قند های بیرون از سلول های ما متصل می شوند.
قند آنقدر مهم است که دانشمندان از آن به عنوان سومین ماده حیاتی پس از DNA و پروتئین یاد می نمایند. گروهی از پژوهشگران دانشگاه کپنهاگ (UCPH) دانمارک در پاییز سال گذشته دریافتند که پروتئین خوشه ای کروناویروس، به قند خاصی احتیاج دارد تا به صورت کارآمد به سلول های ما متصل گردد.این گروه پژوهشی اکنون آنالیز جدیدی انجام داده اند که بیشتر به گیرنده های سلولی می پردازد که قندها، باکتری ها و ویروس ها به آن متصل می شوند.
کریستین بول (Christian Büll)، پژوهشگر ارشد این پروژه گفت: ما نحوه اتصال این قند ها را به گیرنده های موسوم به Siglec که ایمنی را تنظیم می نمایند، مورد آنالیز قرار دادیم. این گیرنده ها نقش مهمی بر عهده دارند، زیرا کاهش یا افزایش فعالیت ها را به سیستم ایمنی بدن اطلاع می دهند. این یک مکانیسم مهم در رابطه با بیماری های خودایمنی است.
هنگامی که سیستم ایمنی بدن، سیگنال های اشتباهی را دریافت می نماید، می تواند به بروز بیماری های خودایمنی منجر گردد. در این هنگام، سیستم ایمنی بدن به خود حمله می نماید. هنگامی که گیرنده های Siglec به واسطه قند اسید سیالیک (sialic acid)، زنجیره های قندی درست را دیدار می نمایند، به سیستم ایمنی بدن گفته می گردد که فعال گردد یا فعالیت خود را کاهش دهد.
یوشیکی نریماتسو (Yoshiki Narimatsu)، از پژوهشگران این پروژه گفت: ما در بخشی از این پژوهش، یک کتابخانه سلولی ایجاد کردیم تا از آن برای آنالیز قند های گوناگونی که به گیرنده ها متصل می شوند و با آن ها تعامل دارند، استفاده کنیم.
ما این کار را با ایجاد ده ها هزار سلول انجام داده ایم که هر کدام، زبان قندی منحصر به فرد خود را دارند و به ما امکان می دهند که آن ها را از یکدیگر تفکیک کنیم و به آنالیز تاثیر آن ها بپردازیم. این دانش می تواند به ما یاری کند تا گزینه های درمانی بهتری را در آینده ارائه دهیم.
وی اضافه نمود: سطح سلول های کتابخانه، همان سطحی بود که در سلول های محیط طبیعی وجود داشت. این بدان معناست که ما می توانیم قند ها را در محیط طبیعی آنالیز کنیم؛ بنابراین می توان سلول ها را در شکلی مورد آنالیز قرار دهیم که ویروس ها و باکتری ها آن ها را پیدا می نمایند.
پژوهشگران با کار کردن روی این پروژه جدید، قند هایی را که به گیرنده خاصی متصل می شوند و نقش اصلی را در بروز آلزایمر بر عهده دارند، شناسایی کردند.
بول گفت: یافته اصلی ما در خصوص گیرنده موسوم به Siglec-3 است. جهش در گیرنده Siglec-3، نقش مهمی در ارتباط با آلزایمر بر عهده دارد، اما ما نمی دانستیم که گیرنده به طور خاص به چه چیزی متصل می گردد. ما با این روش، یک قند طبیعی را شناسایی نموده ایم که به طور ویژه به گیرنده Siglec-3 متصل می گردد. این اطلاعات، گام مهمی برای درک نقایص ژنتیکی به شمار می فرایند که علت ابتلا به بیماری هستند.
این پژوهش، در مجله PNAS به چاپ رسید.
منبع: فرادید